Rice Brochstein Pavilion

Location

Houston, TX

Client

Rice University

Delivery Method

CMAR

square footage

6,000 SF

Overview

The Brochstein Pavilion is one of Rice University’s main social hubs on campus. Outfitted with a kitchen servery and cafe, the pavilion acts as both a local eatery and center for studying, relaxing, and socializing for students, faculty, staff, and visitors. Unlike its Mediterranean Revival-style neighbors, Brochstein Pavilion’s architectural design is uniquely modern and symmetrical, with floor-to-ceiling windows, a 14-foot-wide aluminum trellis, and open floor space that invites collaboration and enhances traffic flow inside. Outside, Brochstein Pavilion carries on the dining experience with a landscape and hardscape that includes live oak trees, pedestrian paths leading to park-like sitting areas, and two integral color fountains nestled within an elm tree grove.

Awards

AIA New York | Honor Award for Architecture: Brochstein Pavilion, 2009
Texas Construction Magazine | Best of Awards: Educational, 2008
AGC Houston | APEX Award: Educational, 2008

Category
Higher Education, Parks & Open Spaces
Location
Houston, TX
Client
Rice University
Architects
Thomas Phifer and Associates
Delivery Method
CMAR
Square Footage
6,000 SF

Related Projects

View all Projects